Brambory mají nejvyšší koncentraci glykoalkaloidů. Vařením brambor se množství glykoalk. Sníží jen o několik procent. Jejich smažení u 300 Faren nemá vůbec žádný účinek, u 410 Faren může snížit glykoalkaloidy o 40%. Pečení a jiné způsoby vaření však množství výrazně nesnižují.
Studie ukázaly, že již 1 miligram glykoalk. Na kg tělesné hmotnosti může být toxický a již 3 miligramy na kg mohou být smrtelné. FDA stanoví, že glykoalkaloidy v bramborách nemohou překročit 91 miligramů na libru. Bramborové lupínky (jeden sáček) obsahuje zhruba 2,7 až 12,4 miligramů glykoalkaloidů. Tento malý sáček stačí, aby glykoalkaloidy dosáhly úrovně toxicity u 26kg dítěte. Brambory jsou jedním z nejvyšších potravin bohaté na oxaláty. Láska k hranolkám = epidemie děravého střeva a následně autoimunitní onemocnění. V ovoci a zelenině jsou stovky sloučenin a ani nevíme, co mnohé z nich dělají v lidském těle. Víme, že lektiny a saponiny mohou způsobovat prosakování střev a mohou poškodit buněčné membrány, geitrogeny narušují funkci štítné žlázy, polyfenoly jsou estrogenní a odstraňují železo a salicyláty mohou způsobit příznaky podobné alergii. Mnohem více přírodních pesticidů je přítomno v rostlinách a neexistují studie na lidech, které by znaly jejich všechny účinky. Když vezmeme v úvahu neustále se zvětšující velikosti ovoce a zeleniny spolu s jejich celoroční dostupností, je jasné, že těchto přírodních pesticidů dostáváme do našeho těla stále více a mohou negativně ovlivnit naše zdraví. To může být důvod, proč evidujeme stále více poškozených střev a autoimunitních onemocnění.